Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Ce a făcut astăzi Vlad…

Ce a făcut astăzi Vlad Filat în Oraşul Sfânt?

Prim-ministrul Vlad FILAT, aflat într-o vizită oficială în Israel, a avut astăzi o întrevedere cu THEOPHILUS al III-lea, Patriarh al Oraşului Sfînt al Ierusalimului şi a toată Palestina, Siria, peste Rîul Iordanului, Canaa Galileei şi Sfîntul Sion

În cadrul întrevederii, au fost abordate subiecte ce vizează relaţiile dintre Republica Moldova şi Statul Israel, precum şi situaţia cultului creştin-ortodox din ţara noastră.

Vlad FILAT a adresat mulţumiri Patriarhului Ierusalimului pentru sprijinul acordat ţării noastre şi i-a transmis salutări de la Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove ÎPS VLADIMIR. Premierul a menţionat că oamenii din Republica Moldova respectă profund religia creştin-ortodoxă, remarcînd  că, pe parcursul ultimilor 10 ani, de Sfintele Sărbători de Paşti, credincioşii din Moldova se bucură de  Focului Haric, adus de la Ierusalim la Chişinău.

„Mi-aş dori ca toţi cetăţenii Republicii Moldova să aibă posibilitate să viziteze Locurile Sfinte din Ierusalim”, a spus Vlad FILAT.

Premierul a precizat că vizita sa are o importanţă deosebită, deoarece în Israel locuiesc cca 100 mii cetăţeni care au trăit în Republica Moldova.

Patriarhul Ierusalimului, THEOPHILUS al III-lea, a salutat vizita delegaţiei Republicii Moldova la Ierusalim. Sanctitatea Sa a remarcat faptul că în Republica Moldova sînt multe biserici şi mănăstiri şi devotamentul oamenilor din ţara noastră pentru valorile creştine. Patriarhul Ierusalimului a subliniat importanţa dialogului dintre autorităţi şi Biserica Ortodoxă din Moldova, în spiritul moralei, valorilor creştine şi a toleranţei, pentru o mai bună înţelegere şi pace în societate.

Partiarhul Ierusalimului i-a urat lui Vlad FILAT mult succes în activitatea pe care o desfăşoară şi l-a binecuvîntat.

„Vreau să Vă asigur, că sîntem gata să vă ajutăm în dezvoltarea şi progresarea ţării Dumneavoastră, spre binele oamenilor din Republica Moldova”, a spus  Patriarhul Ierusalimului.

Prim-ministrul Vlad FILAT şi Patriarhul Ierusalimului, THEOPHILUS al III-lea au făcut schimb de cadouri. Astfel, Premierul a primit în dar de la Patriarhul Ierusalimului cărţi religioase şi obiecte de cult, oferindu-i, la rîndul său, o colecţie de vinuri moldoveneşti.

Patriarhul THEOPHILOS al III-lea al Ierusalimului (Ilias GIANNOPOULOS) a fost ales ca cel de-al 141-lea cap al Bisericii ortodoxe a Ierusalimului la 22 august 2005.